Arkivbildare: MEDELHAVSMUSEET (SMVK 1999 - 2012)

Grunduppgifter

MEDELHAVSMUSEET (SMVK 1999 - 2012)
Tidigare huvudmän: Vitterhetsakademin samt Riksantikvarieämbetet (RAÄ) och Statens Historiska Museer (SHMM). Huvudman 1999- : Statens museer för världskultur. Medelhavsmuseet grundades år 1954.
3
1999 -
Stockholm

H I S T O R I K


Statens museer för världskultur

3     MEDELHAVSMUSEET



Bakgrund

Medelhavsmuseet bildades 1954 genom en sammanslagning av två redan existerande museiinstitutioner Egyptiska museet och Cypernsamlingarna. På museet finns även material från arkeologiska utgrävningar i det forntida Persien och Grekland, samt en islamsamling. Sedan sammanslagningen har särskilt de grekisk-romerska samlingarna utökats. Stora föremålsdepositioner från Nationalmuseum och Historiska Museet ingår även i samlingarna.


Det Egyptiska museet inrättades 1928 i det Gamla Riksbankshuset vid Järntorget i Gamla Stan. Grunden utgjordes av de omfattande statliga samlingarna som tillkommit sedan 1800-talets början i form av gåvor från diplomater och resenärer. Under 1930-talet gjorde museet stora inköp bl.a. från den egyptiska staten och från privatsamlingar. Cypernsamlingen tillkom i samband med en svensk grävningsexpedition 1927 - 1931. Samlingen är den mest betydande samlingen av cypriotiska utgrävningsfynd utanför Cypern. Föremål från de antika kulturerna i Grekland och Italien har museet delvis fått genom svenska utgrävningar.


År 1982 fick Medelhavsmuseet egna lokaler i gamla Inteckningsbanken på Fredsgatan 2. Från Nationalmuseum och Östasiatiska Museet överfördes vid samma tid de islamiska samlingarna, vilket resulterade i den första permanenta utställningen av islamiska föremål i Sverige.


Organisation

Sedan den 1 januari 1999 ingår Medelhavsmuseet i myndigheten Statens Museer för Världskultur (SMVK). Statens Museer för Världskultur består av kansliet Ledning och administration samt fyra museer; Etnografiska Museet, Medelhavsmuseet, Världskulturmuseet och Östasiatiska museet. Varje museum leds av en museichef. Myndigheten har sitt säte i Göteborg där Ledning och administration är beläget. Kansliet arbetar med myndighetsövergripande frågor och ansvarar för den gemensamma administrationen, t.ex. personal- och ekonomifrågor. Myndigheten leds av överintendenten.
 

När Medelhavsmuseet bildades 1954 var Vitterhetsakademien huvudman för museet. Från och med 1975 ingick museet i den nya organisationen Riksantikvarieämbetet (RAÄ) och Statens Historiska Museer (SHMM). De historiska museerna, d.v.s. Statens historiska museum, Kungliga myntkabinettet och Medelhavsmuseet, ingick i samma organisation som Riksantikvarieämbetet t.o.m. år 1997. Vid en intern omorganisation avskaffades systemet med avdelningar fr.o.m. år 1995.


Uppdrag/arbetsuppgifter

Medelhavsmuseet är Sveriges främsta arkeologiska museum för medelhavsområdet och Främre Orienten. Museets uppdrag är att vara en mångkulturell mötesplats med fokus på intresset för kulturerna kring Medelhavet, och målsättningen är att levandegöra de historiska kulturerna runt Medelhavet. Detta sker genom basutställningar, tillfälliga utställningar och vandringsutställningar samt en omfattande programverksamhet med visningar, barnverkstad, föreläsningar, konserter, tema- och kulturdagar. Museet ägnar sig även åt vård och registrering av bildmaterial, pedagogisk verksamhet, forskning och utgivning av publikationer av olika slag m.m.
 

Målet för Statens museer för världskultur är att bevara vårt kulturarv. Myndigheten skall utveckla och förmedla kunskap om och upplevelser av kulturarvet och härigenom ge perspektiv på samhällsutvecklingen. Myndigheten ansvarar för kulturhistoria som rör kulturer med ursprung utanför Sverige. Tillsammans har de fyra museerna samlingar av föremål, fotografier och andra lämningar som samlats in under mer än 400 år.


Arkivbestånd

En ny arkivförteckning för Medelhavsmuseet har upprättats fr.o.m. år 1999 i samband med omorganiseringen i Statens Museer för Världskultur. Denna täcker över samtliga tidigare avdelningar, som avskaffades år 1995.

Följande fem delarkiv finns på Statens Museer för Världskultur:


1.Ledning och administration

2.Etnografiska museet

3.Medelhavsmuseet

4.Världskulturmuseet

5.Östasiatiska museet


Rent generellt gäller att museispecifika handlingar finns i museiarkivet medan övriga handlingar förvaras på kansliet Ledning och administration, t.ex. styrelseprotokoll, överintendentbeslut, skyddskommitté- och MBL-protokoll, verksamhetsplan och anslagsfördelning, rapporter till styrelsen, diarium som bl.a. innehåller tjänsteansökningar och upphandlingar, D/D-plan, dokumenthanteringsplan, delegationsordning, personakter, tjänstgöringsjournaler, årsredovisning och bokföring.


Arkiv som hör till den tidigare huvudmannen

Från tiden före 1999 finns sammanlagt fem arkivförteckningar som hör till Riksantikvarieämbetets och Statens Historiska Museers arkivbildning. Fyra av dessa innehåller handlingar för olika avdelningar och en innehåller avdelningarnas gemensamma handlingar, se nedan:
 

-Cypernsamlingen

-Grekisk-Romerska avdelningen

-Egyptiska avdelningen

-Islamsamlingen

-Gemensamma handlingar


Dessa arkiv förvaras fortfarande på Medelhavsmuseet eftersom de behövs i den dagliga verksamheten.


Arbetet med att ordna och förteckna arkiven påbörjades vid mitten av 1980-talet och pågick fram till år 1998. Islamsamlingen ordnades och förtecknades av Statens Museer för Världskultur år 2005.
 

Seriebildning

Ännu finns endast ett fåtal handlingar att arkivera på Världskulturmuseet. Arkivförteckningen är baserad på en inventering av de handlingar som finns i verksamheten och är ett försök att skapa en struktur för kommande arkivbildning. I innehållsförteckningen finns även ”blindserier” som ännu inte finns i fysisk form. För närvarande består Medelhavsmuseets arkiv enbart av följande fysiska serier:
 

-arkivförteckning

-handlingar rörande samlingar

-handlingar rörande utställningar

-handlingar rörande studieresor, kurser och konferenser

-pressklipp


Sambandet mellan myndighetens arbetsuppgifter och viktigare handlingar

En stor del av arkivet består av de handlingar som genereras ur verksamhetsområdena förmedling, kunskapsuppbyggnad och bevarande.


Sökingångar

Sökingångar till arkivet är i första hand arkivförteckningen kompletterad med diariet som är inlagt i FileMaker Pro. Vissa handlingar kan även sökas på intranätet.
 

Sekretess

De flesta allmänna handlingar är offentliga. Vid utlämnande av allmänna handlingar ska sekretessen tas hänsyn till. Sekretessen omfattar i synnerhet personuppgifter, föremålsvärderingar och handlingar rörande säkerhet.


Gallring

Ännu har ingen gallring utförts.


Arkivansvarig

Administrativa chefen har det övergripande ansvaret för myndighetens arkiv. Museichefen ansvarar för Medelhavsmuseets arkiv. Den praktiska hanteringen sköts av sekreterare.



2006-06-26

Camilla Svensson

Länkar

Bilagor

Relationer