H I S T O R I K
Statens museer för världskultur
14 KARLBECKSKONSORTIETS ARKIV (ÖSTASIATISKA MUSEET)
Orvar Karlbeck (1879-1967) var en av vårt lands förnämsta kinakännare. Han var född i Stockholm, utexaminerades från Tekniska högskolan och kom efter praktik i Sverige till Kina år 1906 som järnvägsbyggare och chefsassistent åt järnvägschefen i Pukow mitt emot Nanking. Under de många åren i kinesiska regeringens tjänst blev Karlbeck en verklig kännare av landet och dess konst. Själv förvärvade han med åren en mycket förnämlig samling av gamla bronser, jade och kinesiska målningar. När dåvarande kronprins Gustaf Adolf 1926 sammanträffade med Karlbeck i Pukow kunde den senare visa upp en imponerande samling bronsföremål från årtusendet f. Kr. På kronprinsens initiativ förvärvades det mesta av den till Sverige och från och med nu började Karlbeck ett systematiskt insamlingsarbete för svenska museer och privatsamlare. Sedan han 1927 tvingats ge upp sin anställning vid järnvägsbygget på grund av de politiska oroligheterna och återvända till Sverige engagerade han sig under 30-talet helt i arbetet med att förvärva kinesiska antikviteter. På uppdrag av ett konsortium av europeiska intressenter företog han upprepade inköpsresor till Kina och hemförde bl a till vårt land - såväl till museer som privata - de bronsföremål som givit Sverige internationellt rykte på detta område. Karlbeck nöjde sig inte bara med att förvärva dessa dyrgripar och föra dem hem till sina uppdragsgivare. Han bedrev också ett systematiskt och intensivt studium av både bronser och keramik och blev en internationellt erkänd expert som anlitades världen runt.
Arkivet omfattar till övervägande del handlingar rörande Karlbecks tre samlarfärder till Kina åren 1930-1935 som bekostades av konsortiet samt även handlingar rörande Karlbecks kinaresa 1928-1929, som utfördes på uppdrag av Kinakommittén. Handlingar rörande Karlbecks samlarresor återfinns även i Kinakommitténs arkiv.
Arkivet omfattar perioden 1928-1935 och består av tio volymer. Arkivet har ordnats och förtecknats av Statens konstmuseers arkivarie under maj månad 1998. Förteckningen fördes in i FileMaker 2005. Uppdateringen (?) genomfördes i oktober 2008.